عوامل خطر، پیشگیری و درمان سیاتیک

سیاتیک یک بیماری مزمن است که باعث ایجاد کمردرد فلج کننده می شود که تا ناحیه عصب سیاتیک که در قسمت خلفی ران است، انتشار پیدا می کند.

کمردرد یک مشکل عمده سلامت عمومی در سراسر جهان با تأثیرات اجتماعی-اقتصادی، فیزیکی و روانی قابل توجه است.

درمان ویژه سیاتیک

جهت آشنایی با روشهای درمانی فیزیوتراپی با روشهای تکنولوژیک و موثر اینجا کلیک کنید.

وقتی صحبت از کنترل درد کمر و درمان می‌رسد، شواهد مبهمی در مورد استفاده از مسکن‌ها، مداخلات جراحی و اثربخشی آن‌ها وجود دارد، اما روشهای درمانی جدیدتر که در آن از فناوریهای پیشرفته درمانی استفاده می شود.

دکتر حیدر سعادتی با استفاده از این روشها عارضه سیاتیک را در زمان کوتاه کنترل و درمان می کند.

برای اطلاعات بیشتر و نوبت دهی  کلینیک فیزیوتراپی پیشرفته شمیم می‌توانید با شماره تلفن‌‌ های 02126722003 –  02126722004 تماس حاصل فرمایید.

مقدمه ای درباره عارضه سیاتیک

سیاتیک یک وضعیت فلج کننده است که در اثر فشردگی ریشه عصب سیاتیک L4-S3 ناشی از باریک شدن دیسک کانال مهره یا ضربه ایجاد می شود.

علاوه بر این، یکی از شایع‌ترین علل سیاتیک، فتق دیسک کمر ناشی از تروما یا تنگی سوراخ‌های عصبی است. سیاتیک یک وضعیت بالینی است که با درد ریشه ای که از ناحیه کمر شروع می شود و در طول مسیر عصب سیاتیک به سمت پایین انتشار پیدا می کند مشخص می شود.

این می تواند با یا بدون درد اندام تحتانی به صورت یک طرفه یا دوطرفه رخ دهد که ممکن است باعث نقایص عصبی، از جمله ضعف عضلانی، عدم وجود رفلکس های تاندون یا نقص حسی، بی حسی، و اختلال عملکرد مثانه در برخی موارد شود.

سیاتیک به عنوان یک مشکل عمده بهداشتی در سراسر جهان در نظر گرفته می شود و تأثیر زیادی بر هزینه های پزشکی دارد .

تخمین زده می شود که سالانه 500 میلیون یورو هزینه مستقیم و تقریباً 4 میلیارد یورو هزینه غیرمستقیم در کشور انگلیس هزینه سیستم درمانی برای عارضه سیاتیک باشد.

علائم رایج درد سیاتیک

بیماران مبتلا به سیاتیک از درد مزمنی شکایت دارند که با خم شدن ستون فقرات کمر تشدید می شود و با مسکن هایی مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدیNSAIDs تسکین می یابد.

برخی از علائم و نشانه‌هایی که سیاتیک را نشان می‌دهند عبارتند از درد یک طرفه ساق که شدیدتر از کمردرد است، دردی که بیشتر در قسمت خلفی ساق پا و زیر زانو منتشر می‌شود، پارستزی و/یا بی‌حسی در ساق پا درگیر.

افراد مبتلا به سیاتیک معمولاً درد دردناکی دارند که به صورت درد تیز پا که زیر زانو و داخل پا و انگشتان پا منتشر می‌شود، توصیف می‌شود و بیشتر افراد سازش با علائم کمردرد را گزارش می‌کنند. درد ممکن است ناگهانی یا آهسته شروع شود و شدت آن متفاوت باشد.

بی حسی یا سوزن سوزن شدن و از دست دادن قدرت عضلانی در همان پا از دیگر علائم احتمالی درگیری ریشه عصبی است.

تشخیص سیاتیک عمدتاً با تشخیص بالینی بر اساس علائم و یافته های معاینه بیمار است.

فشرده شدن ریشه عصب نخاعی می تواند منجر به ادم موضعی، ایسکمی و در نتیجه التهاب شود ویژگی های رایج سیاتیک عبارتند از حساسیت به فشار، ضعف عضلانی، کاهش حس و درد تشدید شده با حرکت.

جهت کسب اطلاعات در باره درمان غیر جراحی سیاتیک اینجا کلیک کنید.

شیوع درد سیاتیک

سیاتیک هر دو جنس را درگیر می کند و بروز آن در دهه چهارم سنی به اوج خود می رسد و میزان شیوع سالانه ۱ تا ۵ درصد است

به ندرت قبل از 20 سالگی رخ می دهد، مگر اینکه ثانویه به تروما باشد و توسط فعالیت های بدنی و وضعیت های مکرر در محل کار ایجاد شود.

شیوع شکایات سیاتیک به طور گسترده ای متغیر است و از 16٪ تا 43٪ متغیر است.

تظاهرات بالینی و تشخیص سیاتیک

سابقه قبلی باید از بیماری گرفته شود که درد پایش بدتر از درد کمر یا زانو است، زیرا می تواند علامت شدیدتر بودن سیاتیک باشد.

علاوه بر این، بررسی در مورد شروع و توزیع درد و علائم مرتبط مانند احساس گزگز، بی حسی یا ضعف عضلانی در پاها باید انجام شود

. در تست‌های تنش عصبی، مانند تست‌های عصب فمورال، اسلامپ یا بالا بردن پای صاف، برای تایید تشخیص سیاتیک استفاده می‌شوند.

در بیشتر موارد برای تشخیص بهتر آزمایشهایی تجویز می شود.

این آزمایش‌ها می‌توانند نقایص عصبی مرتبط با ریشه عصبی درگیر (نقص حسی/عدم رفلکس‌های تاندون/ضعف عضلانی) را شناسایی کنند.

عوامل خطر و پیشگیری

عوامل خطر برای سیاتیک را می توان در دسته بندی های مختلفی تعیین کرد.

استرس فیزیکی بر روی ستون فقرات (به عنوان مثال، بلند کردن منظم و لرزش کل بدن).

وضعیت سلامت عمومی (مانند سیگار کشیدن و چاقی، سابقه کمردرد) و استرس روانی (مانند کار یکنواخت و افسردگی) .

علاوه بر این، عوامل خطر را می توان به عوامل قابل اصلاح و غیرقابل تغییر گروه بندی کرد.

عوامل قابل تغییر عبارتند از سیگار کشیدن، چاقی، و عوامل شغلی، مانند مشاغلی که نیاز به ایستادن و خم شدن طولانی مدت، کار یدی سنگین، بلند کردن وسایل سنگین و وضعیت سلامت دارند.

عوامل غیر قابل تغییر شامل سن، جنسیت و طبقه اجتماعی-اقتصادی است.

بیشتر عوامل خطر گزارش شده قابل اصلاح بوده و با سبک زندگی ناسالم مرتبط هستند .

پیشگیری از سیاتیک در درجه اول شامل تغییرات در سبک زندگی مانند پیاده روی، دوچرخه سواری، ترک سیگار است که می تواند به عنوان علل اسکلتی و غیر اسکلتی طبقه بندی شود.

علل اسکلتی شامل فتق دیسک، تغییرات دژنراتیو، ناهنجاری های مادرزادی، و علل نادر مانند کنده شدن ریشه عصب کمر است که ممکن است با شکستگی مفصل ساکروایلیاک رخ دهد.

علل غیر اسکلتی شامل عفونت، التهاب، نئوپلاسم و بیماری عروقی است.

ترک سیگار می‌تواند به میزان موفقیت پیشگیری 40 درصد منجر شود در حالی که بیشتر سیگاری‌ها علائم سیاتیک شدیدتری داشتند.

کنترل وزن نیز در میان اقدامات مراقبت اولیه برای سیاتیک است.

درمان دارویی

روش درمان سیاتیک شامل گزینه های دارویی و غیر دارویی است. با این حال، استفاده از داروهای تسکین دهنده درد، مانند NSAID ها برای سیاتیک تاثیر کوتاه مدت دارد.

درمان فیزیوتراپی با رویکرد جدید

جهت کسب اطلاعات در مورد درمانهای جدید و پیشرفته سیاتیک اینجا کلیک کنید.

درمان دستی ستون فقرات یا استئوپاتی با هدف حرکت دادن یک یا چند مفصل در محدوده حرکتی طبیعی برای بهبود عملکرد یا حرکت مفصل ستون فقرات انجام می شود و می تواند همراه با تمرینات ورزشی مورد استفاده قرار گیرد.

استفاده از درمان استئوپاتی را همراه با ورزش تحت نظارت و آموزش بیمار توصیه می شود. با این حال، توصیه می شود که از الکتروتراپی هم در بیماران مبتلا به سیاتیک و کمردرد انجام شود.

درمان جراحی سیاتیک بعنوان روشی پر عارضه

درمان جراحی سیاتیک معمولاً زمانی در نظر گرفته می‌شود که علایم با وجود گزینه‌های درمانی غیرجراحی پایدار باشند. با این حال، موارد بسیار کمی وجود دارد که جراحی ممکن است مداخله خط اول باشد.

یکی دیگر از علل شایع سیاتیک، تنگی کانال ستون فقرات کمری است که در موارد شکست درمان محافظه کارانه، رفع فشار مهره ها انجام می شود .

آموزشهای درمانی

دوره اولیه درمان بر کنترل درد و حفظ عملکرد متمرکز است، به بیماران اطمینان می دهد که علائم معمولاً با گذشت زمان کاهش می یابد و به آنها در مورد سیر طبیعی سیاتیک آموزش می دهد. بیماران علاوه بر پرهیز از فعالیت‌های تشدیدکننده و نشستن یا ایستادن طولانی‌مدت و ورزش‌های سبک منظم مانند پیاده‌روی، شنا یا آب درمانی، باید مراقب هرگونه تغییر در علائم خود مانند بدتر شدن درد پا یا نقایص عصبی باشند و آن‌ها را گزارش کنند.

تاثیرات حداقلی مسکن ها

با توجه به عوارض جانبی شناخته شده و شواهد محدود در مورد اثربخشی مسکن ها برای سیاتیک ، داروهای مسکن باید برای مدت کوتاهی و با کمترین دوز ممکن استفاده شوند. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی NSAIDs و کورتیکواستروئیدهای سیستمیک اثرات کمی دارند.

اگر فشار روی عصب سیاتیک کاهش نیابد، فشردگی عصب سیاتیک درمان نشده منجر به عوارضی مانند بدتر شدن تدریجی درد، از دست دادن قدرت عضلانی در پای آسیب‌دیده، از دست دادن عملکرد روده و/یا مثانه، آسیب دائمی عصب، ضعف مداوم عضلانی می‌شود. از جمله افتادگی پا، پارستزی و پردردی .

دیسک کمر در دوران بارداری و روشهای درمان سیاتیک: کلیک

مقالات مرتبط

فتق دیسک کمر

سیاتیک مزمن

سیاتیک مزمن سیاتیک وضعیتی است که در اثر تحریک، التهاب یا فشرده شدن عصب سیاتیک شما ایجاد می شود. این…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست