اختلال نعوظ (ED) نوعی اختلال جنسی است که به عنوان ناتوانی در به دست آوردن یا حفظ یک نعوظ به اندازه کافی برای داشتن رابطه جنسی توصیف میشود. ED گاه به گاه غیر معمول نیست و اغلب میتواند در نتیجه استرس، اضطراب، خستگی یا سیگار کشیدن رخ دهد. با این حال، برای بسیاری از مردان، ED یک مسئله طولانی مدت است که ناشی از مشکلات جسمی یا عاطفی است. ED طولانی مدت نه تنها میتواند به زندگی جنسی مرد اسیب برساند بلکه میتواند اعتماد به نفس و عزت نفس او را تحت تآثیر قرار دهد. هنگامی که یک مرد نعوظ ایجاد میکند، عضلات آلت تناسلی مرد شل میشوند و باعث افزایش جریان خون در منطقه میشود. با این اتفاق آلت تناسلی مرد سفت و سخت میشود. نعوظ با انقباض عضلات به پایان میرسد و خون دوباره به بیرون جریان مییابد. ED میتواند به دلیل مشکلات در هر یک از این مراحل رخ دهد. درمان ED بسته به علت اصلی متفاوت خواهد بود و ممکن است به ترکیبی از درمانها نیاز باشد.
آخرین و پیشرفته ترین درمان اختلال نعوظ مردان روش شوک موج برون بدنی متمرکز است که تمام تاییدیه های درمانی را اخذ کرده است.
کلینیک پیشرفته شمیم با بهره گیری با کیفیت ترین دستگاههای مربوطه درمان اختلال نعوظ با این روش را نسبت به روشهای کم اثر و پر عارضه دیگر پیشنهاد می کند.
برای دریافت مشاوره دربارهی درمان اختلال نعوظ با فیزیوتراپی (تقویت عضلات کف لگن) و یا برای رزرو نوبت در کلینیک پیشرفته شمیم میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر، مشاوره با متخصصین ما یا رزرو نوبت میتوانید با شمارههای ۰۲۱۲۶۷۲۲۰۰۳ و ۰۲۱۲۶۷۲۲۰۰۴ تماس حاصل فرمایید.
علل اختلال نعوظ
اختلال نعوظ گاهی باعث ترکیبی از مشکلات جسمی و روانی میشود. به عنوان مثال، یک بیماری جسمی جزئی ممکن است منجر به عدم پاسخ جنسی مرد و نگرانی از حفظ نعوظ شود. اضطراب ناشی از آن، میتواند منجر به اختلال نعوظ شود یا وضعیت را بدتر کند.
دلایل عمده اختلال نعوظ عبارتند از:
- برخی از بیماریها مانند دیابت، بیماری فشارخون، چربی و کلسترول مضر بالا بر میزان جریان خون به آلت تناسلی مرد تآثیر میگذارند.
- بیماریهای قلبی و عروقی مانند تصلب شرایین، که ممکن است باعث ایجاد مشکل در جریان خون لازم، برای آلت تناسلی مرد هنگام رسیدن به نعوظ شود.
- اختلالات هورمونی، مانند بیماری تیروئید و کمبود تستوسترون
- بیماری کلیوی
- برخی از سرطانها به ویژه سرطان پروستات
- اختلالات آناتومیکی در آلت تناسلی مرد مانند بیماری پیورونی
- بیماری پارکینسون یا بیماری پارکینسون مولتیپل اسکلروزیس
- عوارض جراحی، آسیب به ناحیه لگن یا نخاع یا پرتودرمانی لگن که ممکن است باعث مشکلات عصبی در اندام تناسلی شود.
دلایل اختلال نعوظ روانشناختی
دلایل اختلال نعوظ جسمی 90% موارد اختلال نعوظ را تشکیل میدهد، اما مواردی وجود دارد که اختلال نعوظ ممکن است از نظر روانشناسی ایجاد شود. نمونههایی از دلایل روانی اختلال نعوظ عبارتند از:
- افسردگی شایعترین اختلالات روانی
- تنش و ترس از صمیمیت
- مشکلات با شریک زندگی
- فشار عصبی
خطرات اختلال نعوظ
برخی از عوامل خطر وجود دارد که میتواند باعث اختلال نعوظ شود یا احتمال اختلال نعوظ را افزایش دهد از جمله:
- سن، بیش از 50 سال
- چاقی یا چاقی که بر جریان خون یا سندرم متابولیک تاثیر میگذارد.
- سیگار کشیدن یا استفاده از محصولات دخانیات
- اختلالات خواب
علائم اختلال نعوظ
در صورتی که مردان علائم اختلال نعوظ را مکررا تجربه کنند، دارای اختلال نعوظ هستند و علائم اختلال نعوظ شامل موارد زیر است:
- عدم توانایی در شروع نعوظ آلت تناسلی مرد و بنابراین عدم توانایی در مقاربت
- دشواری حفظ نعوظ یا نعوظ کوتاه آلت تناسلی مرد اجازه تکمیل عمل جنسی مرد را نمیدهد.
- قرار گرفتن در معرض برخی دیگر از مشکلات جنسی، مانند انزال زودرس، انزال تاخیری یا عدم ارگاسم
- نعوظ ناقص آلت تناسلی مانع از انزال مایعات مردانه میشود.
- میل کم جنسی
تشخیص اختلال نعوظ
اختلال نعوظ ممکن است بر کیفیت زندگی یک مرد تاثیر منفی بگذارد، اما این یک بیماری جدی نیست. از طرف دیگر، اختلال نعوظ ممکن است نشانهای از یک مشکل جدی در سلامتی باشد. برای اطلاع از سابقه بیمار و اینکه وی از بیماری دیگری رنج میبرد یا خیر باید با پزشک مشورت کرد.
آزمایش موارد زمینهای ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- معاینه فیزیکی: این ممکن است شامل بررسی دقیق آلت تناسلی و بیضهها و آزمایش عصب برای بررسی احساس باشد.
- آزمایش خون: ممکن است یک نمونه از خون شما برای تشخیص علائم بیماری قلبی، دیابت، سطح پایین تستوسترون و سایر بیماریها به آزمایشگاه ارسال شود.
- آزمایش ادرار (تجزیه و تحلیل ادرار): آزمایش ادرار برای جستجوی علائم دیابت و سایر بیماریهای زمینهای استفاده میشود.
- سونوگرافی: این آزمایش معمولا توسط متخصص آزمایشگاه انجام میشود که شامل استفاده از وسیلهای شبیه چوب است که روی رگهای خونی که خون را به آلت تناسلی بدن میرسانند، نصب میشود و یک ویدئو را ارائه میدهد تا در صورت بروز مشکل در خونرسانی مرد، پزشک از این موضوع اطلاع یابد. این آزمایش گاهی با تزریق داخل آلت تناسلی انجام میشود تا جریان خون و نعوظ تحریک شود.
- معاینه روانشناختی: پزشک ممکن است چند سوال از شما بپرسد تا ببیند آیا افسردگی یا سایر علل روانی احتمالی اختلال نعوظ را دارید یا خیر.
درمان اختلال نعوظ
مشکل نعوظ شما هر چقدر هم بد باشد یک راه حل دارد. یک پروتکل درمانی چند مرحلهای وجود دارد که در آن پزشکان ابتدا از روشهای کمتر تهاجمی استفاده میکنند. در صورت عدم موفقیت، پس از بررسی گزینهها با شخص بیمار، از روشهای درمانی دیگری استفاده میکنند.
نردبان درمان به شرح زیر است:
تغییر سبک زندگی
برخی اصطلاحات در سبک زندگی و عادات ما نیز ممکن است بر زندگی جنسی ما تاثیر بگذارد. ترک سیگار، ورزش، انجام دادن تمرینات کگل برای تقویت کف لگن و تطبیق انتظارات در مورد رابطه جنسی میتواند برای بهبود بیماری ED مفید باشد.
قرصهای نعوظ
درمانهایی که دکتر فیزیوتراپی میتواند برای درمان اختلال نعوظ تجویز کند داروهایی است که خون شناسی آلت تناسلی را افزایش میدهد و بیشتر این قرصها که به نعوظ کمک میکنند. این قرصها 30 تا 60 دقیقه قبل از رابطه جنسی مصرف میشوند. مصرف این قرصها برخی از عوارض جانبی مانند سردرد، بثورات صورت یا قرمزی خفیف یا سوِء هاضمه را ایجاد میکند. همچنین لازم به ذکر است که این داروها فقط تحت نظر پزشک تجویز میشوند زیرا دارای همپوشانیهای دارویی و عوارض جانبی جدی به ویژه در بیماران قلبی هستند.
درمان اختلال عملکرد نعوظ ناشی از تستوسترون پایین
تستوسترون یک هورمون مردانه است، تستوسترون کم در خون میتواند باعث اختلال نعوظ کم شود. بنابراین پزشک شما ممکن است پس از بررسی سطح تستوسترون خون، درمان تستوسترون را شروع کند.
درمانهای جراحی برای اختلال نعوظ
مداخله جراحی، آخرین گزینه در درمان اختلال نعوظ است و فقط در موارد صعبالعلاج مورد استفاده قرار میگیرد. جراحی آلت تناسلی مرد برای درمان اختلال نعوظ شامل موارد زیر است:
- کاشت آلت تناسلی مرد: این جراحی آخرین گزینه برای مردانی است که درمان دارویی و سایر گزینههای درمانی غیرجراحی برای آنها موفقیت آمیز نبوده است.
- جراحی عروق: هدف از این روش جراحی، اصلاح و درمان هرگونه اختلال عملکرد عروقی است که باعث اختلال نعوظ میشود.
چگونه فیزیوتراپی لگن میتواند به اختلال نعوظ کمک کند؟
عضلات کف لگن در عملکرد نعوظ نقش دارند. عضلات کف لگن خیلی سفت و به طور مداوم کوتاه، جریان خون در شافت آلت تناسلی را محدود کرده و به اعصاب آلت تناسلی فشار وارد میکنند. عضلات شل برای حفظ نعوظ درگیر نمیشوند و ممکن است در زمان انزال، انقباض ضعیفی داشته باشند. عضلات کوتاه و شل هر دو ناقص عمل میکنند و برای نعوظ بهینه، ارگاسم و انزال به اندازه لازم عمل نمیکنند.
فیزیوتراپی کف لگن از تکنیکهای دستی، برنامههای ورزشی، رژیم غذایی و تغییرات فعالیت و آموزش برای کمک به رفع اختلال نعوظ استفاده میکند.
روشی به نام دستکاری بافت پیوندی، محدودیتهای بافت پیوندی را در نواحی اطراف لگن از جمله شکم، کشاله ران، باسن و کمر آزاد میکند. آزادسازی دستی عضلات کف لگن و تمرینات آرامسازی میتواند به رفع گرفتگی عضلات کمک کند. ورزش برای کف لگن باعث تقویت عضلات و بازیابی عملکرد مطلوب میشود.
چه کاری میتوانم انجام دهم؟
اگرچه در برخی موارد ممکن است درمان پزشکی لازم باشد، مواردی وجود دارد که میتوانید ببینید آیا وضعیت بهتر میشود یا خیر:
- اگر اضافه وزن دارید، وزن خود را کاهش دهید – اضافه وزن یا چاقی یک عامل خطرناک برای ED است. یک مطالعه نشان میدهد 79% از مردان مبتلا به اختلالات نعوظ BMI25 یا بالاتر دارند. اگر شما اضافه وزن دارید و مشکلات نعوظ را تجربه میکنید رسیدن به BMI در محدوده سالم 18 – 25 میتواند شرایط شما را بهبود ببخشد.
- ترک سیگار – شواهد قاطع وجود دارد که سیگار کشیدن عملکرد نعوظ را بدتر میکند زیرا سیگار کشیدن به عروق خونی بدن از جمله آلت تناسلی آسیب میزند. ترک سیگار نه تنها برای بهبود عملکرد جنسی بلکه برای سلامت کلی نیز باید در اولویت باشد.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید – خوردن غذای سالم خطر مشکلات قلبی-عروقی ناشی از کلسترول بالا را کاهش میدهد. از آنجا که مشکلات جریان خون اغلب باعث اختلال نعوظ میشود حفظ رگهای خونی سالم از طریق یک رژیم غذایی شامل میوهها، سبزیجات، غلات کامل و چربیهای سالم، میتواند عملکرد نعوظ را بهبود ببخشد.
- به طور منظم ورزش کنید – ورزش جریان خون در اطراف بدن را افزایش میدهد و فواید قابل توجهی برای سلامت قلب و عروق دارد. به طور خاص، تمرینات کف لگن یا کگل میتوانند با تقویت عضله بولبوکاورنوزوس – عضله لازم برای رسیدن به نعوظ و انزال – عملکرد نعوظ را بهبود ببخشد. میتوانید در این باره از فیزیوتراپیست کمک بگیرید.
- استرس را کاهش دهید – استرس و اضطراب میتواند نحوه ارسال پیام مغز به آلت تناسلی را قطع کند تا جریان خون اضافی ایجاد شود. یک مطالعه نشان داد که مردان با دنبال کردن یک برنامه کاهش استرس 8 هفتهای، بهبود قابل توجهی در عملکرد نعوظ نشان دادند. مدیتیشن، ورزش و گذراندن وقت در فضای باز میتواند به کاهش سطح استرس کمک کند. همچنین شما میتوانید با یک شخص مجرب در این باره صحبت کنید که او میتواند به شما در کنترل استرس طولانی مدت کمک کند.
- از دوچرخهسواری خودداری کنید – شواهدی وجود دارد که نشان میدهد دوچرخهسواری برای مدت طولانی میتواند باعث فشردهسازی اندامهای تناسلی شود و منجر به اختلال در عملکرد عروق شود. اگر یک دوچرخه سوار مشتاق هستید، ارزش این را دارد که این روش را امتحان کنید تا ببینید آیا باعث بهبود اختلال نعوظ میشود یا خیر.